četrtek, 12. julij 2012

Torte brez peke

Približuje se 2. rojstni dan moje punčke, ki pa ga bomo letos (med drugimi praznovanji) praznovali na morju. Čeprav bomo 500 km od doma,želim, da je praznovanje prav tako svečano kot bi bilo doma, zato seveda ne sme manjkati torta. Ker nisem ravno prepričana,da bomo v apartmaju imeli pečico, še manj pa sem prepričana, da bom uspela speči dober biskvit, sem poiskala nekaj receptov tort, ki se ne pečejo. Dobre ideje, poslikam dejanski izdelek.Če mi ne bo ratala, mi pa še vseeno ostane plan B: tiramisu.

TORTA Z JAGODNIM SLADOLEDOM:

Sestavine za 12 oseb 
1dl jagodnega soka
500g jagod
4 dl sladke smetane
100g drobnega trsnega sladkorja

piškotna podlaga 
175g masla
200g  polnozrnatih maslenih piškotov
trsnega sladkorja
 
  • V mešalnik stresemo piškote in jih na grobo zmeljemo. Piškote skupaj s sladkorjem stresemo v  čisto skledo. Maslo v kozici na hitro stopimo in ga dodamo k piškotom. Vse skupaj dobro zgnetemo v piškotno testo. Enakomerno ga razporedimo po dnu modela za torte. Model postavimo v hladilnik, da se dno strdi.

  • Jagode operemo, očistimo in narežemo na manjše kose. Nekaj celih jagod prihranimo za dekoracijo. Jagode stresemo v skledo in jih s paličnim mešalnikom zmiksamo v jagodni pire. V drugi skledi z električnim mešalnikom čvrsto stepemo smetano in sladkor. Jagodni pire vmešamo v smetano in vse skupaj dobro premešamo, da dobimo rahlo jagodno zmes. Jahodno zmes za eno uro postavimo v hladilnik, da se dobro ohladi.
  • Iz hladilnika vzamemo model s piškotno podlogo, ki jo prelijemo z jagodnim sokom. Iz hladilnika vzamemo še jagodno zmes, ki jo z metlico previdno premešamo. Jagodno zmes enakomerno razporedimo po piškotni podlogi in po vrhu enakomerno poravnamo. Vse skupaj damo za 5 do 8 ur v zamrzovalnik.
  • Torto vzamemo iz zamrzovalnika in jo okrasimo z jagodam. Nato jo razrežemo in postrežemo.
SKUTNA TORTA Z JAGODIČJEM

Sestavine za 8 oseb

Krema:
400g sirnega namaza
500g skute
80g sladkorja
1 limona
9 lističev želatine
200 ml sladke smetane
1 žčica sladkorja v prahu

Podlaga:
160g mandljevih piškotov
125g masla

Sadna obloga:
450g jagodičja
1 žlica škroba
1 vrečka vanilijevega sladkorja
50ml ribezovega soka

  • V kozici segrejemo maslo, da se raztopi. Počakamo, da se ohladi. V skledi zdrobimo piškote in jih pregnetemo z raztopljenim maslom. Dno tortnega modela premera 26 cm obložimo s piškotno maso, ki jo z rokami potisnemo ob dno, nato jo postavimo v hladilnik za 30 minut.
  • Sadje očistimo in operemo. Polovico sadja stresemo v lonec, polovico pa prihranimo za okrasitev. V lončku zmešamo jedilni škrob, vanilijev sladkor in ribezov sok ter mešanico prilijemo k sadju. Sadje med nenehnim mešanjem zavremo in odstavimo. Počakamo, da se nekoliko ohladi, nato pa ga s kuhalnico pretlačimo. Limono operemo in na drobno naribamo lupinico. V skledi sirček zmešamo s skuto, sladkorjem in naribano limonino lupino, da dobimo gladko zmes.
    Želatino za 10 minut namočimo v hladno vodo. Limono prerežemo in ji iztisnemo sok, ki ga v manjši kozici segrejemo. Dobro ožeto želatino raztopimo v toplem limoninem soku in zmešamo s tremi žlicami skutne mase. Želatino primešamo k preostali skutni masi. Smetano skupaj s sladkorjem v prahu čvrsto stepemo in z metlico previdno zamešamo v skutno maso.
  • Skutno maso naložimo na tortno podlago, jo poravnamo in po vrhu zgladimo. Po vrhu jo obložimo z zavretim sadjem, nato pa še s svežim jagodičjem. Torto postavimo v hladilnik za 4 ure. Ohlajeno previdno vzamemo iz oboda, razrežemo na kose in postrežemo.
JAGODNA TORTA BREZ PEČENJA

Sestavine za 12 oseb:

  • 750 g jagod
  • 200 g otroških piškotov
  • 200 g sladke smetane
  • 150 g maskarponeja
  • 100 g kisle smetane
  • 100 g masla
  • 125 g sladkorja v prahu
  • 1 žlica malinovega sirupa
  • 3 listi želatine 
 Otroške piškote damo v vrečko, v kateri jih s kuhinjskim valjarjem zdrobimo v fine drobtine. Drobtine zgnetemo z malinovim sirupom in zmehčanim maslom. Zmes položimo na dno tortnega modela s premerom 26 cm in jo potlačimo v enakomerno plast. Postavimo na hladno.
■ Želatino namočimo v malo hladne vode.
■ Jagode očistimo, oprhamo pod tekočo hladno vodo in dobro odcedimo.
■ Tretjino jagod in sladkor v prahu pretlačimo ali zmiksamo v električne mešalniku.
■ Neožeto želatino pristavimo v lončku; počasi jo segrevamo, da se razpusti. Primešamo jo zmiksani jagodovi masi, skledo pokrijemo s prozorno folijo in postavimo na hladno.
■ Preostale jagode narežemo in enakomerno porazdelimo po piškotni zmesi v tortnem modelu.
■ Smetano čvrsto stepemo.
■ Ko se začne jagodova kaša strjevati (želirati), ji primešamo maskarpone in kislo smetano, nato pa še stepeno sladko smetano. Jagodno kremo porazdelimo na jagode v tortnem modelu. Torto postavimo za najmanj 4 ure na hladno. 
 

sreda, 4. julij 2012

Mr. printable


Danes sem naključno naletela na neko int. stran, ki jo boste predvsem veseli tisti, ki imate otroke. Internetna stran Mr. Printables nas razveseljuje z brezplačnimi pisanimi printi, ponavadi igrami, ki so namenjeni razvedrilu otrok. Igre so namenjene za tiste male otroke in tisto malo večje, ki se morajo že naučiti branja, seštevanja itd. Poleg iger so objavlene še predloge za vabila, košarice za cupkake, zemljevidi, ure, pobarvanke, rebusi in labirinti. Sem že omenila, da so luštne kopije in zastonj? :)

nedelja, 1. julij 2012

Mobile

 
Ljubka stvar, za katero se v slovenskem jeziku ne spomnem naziva. Obešanka mogoče? V angleščini je mobile :)






Vse slike so iz Etsyja.