petek, 19. november 2010

Odprla bom kavarno!



Kavarna je obrat, ki ima v Evropi zelo dolgo tradicijo. Prvo kavarno naj bi odprli leta 1645 v
Benetkah. Benetke so bile takrat zelo pomembno pristanišče, kjer so trgovali tudi s kavo. Sama
beseda pove, da so prvotno ponujali in stregli kavo. Danes v kavarnah strežejo vse vrste toplih
napitkov, pijač in prigrizkov. Prvo dunajsko kavarno so odprli leta 1683. Naj omenimo, da so
ravno v tistem času Dunaj oblegali Turki, ki so prinesli kavo v te kraje. Zelo znana je zgodba o
rogljiču (croissant), ki ga še danes strežejo ob kavi v kavarnah, takrat pa naj bi bil v posmeh
muslimanskemu (turškemu) polmesecu. Danes poznamo več tipov kavarn. Delimo jih na
francoski, dunajski in moderni tip kavarn. V dunajskem tipu kavarn strežejo pijače in jedi ob
nepogrnjenih mizah, in sicer na kavarniških pladnjih (tasah), poleg pa ponudijo dnevne časopise in revije.

Tipična dunajska kavarna:
• se nahaja na vogalu ulice,
• ima vrt na pločniku,
• ima točilni pult,
• velika okna so na obeh straneh ulice,
• ima vetrolov in veliko ogledalo ter prostor za garderobo,
• sedežne klopi in lože so pri oknih, stoli so leseni,
• ima različne sobe za igranje (šah, karte, biljard.),
• prostor, kjer so shranjeni časopisi,
• mize imajo podstavke iz litega železa, plošča pa je marmornata.

V francoski kavarni strežejo jedi na pogrnjenih mizah, kjer strežejo tudi jedi. V današnjem času pa so aktualni novejši tipi kavarn, kjer so tradicionalne igre (karte) zamenjali računalniki, in sicer
smo dobili t. i. Cyber Cafe. Poleg tega je zelo moderen koncept mednarodnega podjetja Starbucks (www.starbucks.com) v lokalih, kjer strežejo več vrst kavnih napitkov. Zelo moderne so kave z
dodatki sirupa (npr. mentin, lešnikov…). Koncept, ki ga je uvedel Starbucks, je tudi ta, da se
napitki in jedi naročajo pri pultu in tople napitke lahko vzamemo s seboj (take-away). Zelo znan
produkt, ki ga nudi Starbucks, je frappuccino ®.

Po slovenskem pravilniku pa mora kavarna imeti:
• prostor za pripravo jedi (če nudi jedi),
• prostor za strežbo, ki ima na vsak sedež najmanj 0,75 m2 površine,
• posebno udobne sedeže,
• prostor za glasbenike (če ima lokal živo glasbo),

• plesišče (če ima glasbo za ples),
• urejeno garderobo ali obešalnike,

• stranišče za goste,

• garderobo in stranišče za zaposlene.


(Peter Mihelčič)

Ni komentarjev:

Objavite komentar