četrtek, 09. februar 2012

Potrošnik, izkoristi svoje pravice

To objavo bi lahko začela z rekom, ki je kot iz Top shopa: ˝Potrošnik, poznaš svoje pravice?˝ ampak je res. Jih poznamo? Pred časom sem se malo bolj poznaimala o tem, ko sem želela zamenjati pokvarjen akomulator, ampak je zviti prodajalec izkoristil mojo naivnost in dobronamernost in ni želel niti uveljavljati garancije, ki mi jo je konec koncev on dal. Garancija je bila 24 mesecev, meni pa je akumulator začel nagajati po 18 mesecih. Kot sem rekla, sem prišla dobronamerno v trgovino, da bi mi akumulator popravili/zamenjali, a niso imeli nadomestnega, zato bi ga poslali na popravilo v Ljubljano in bi se tam odločili kako naprej ukrepat. Najbrž  bi ga samo napolnili in zadeva bi bila rešena. Sej to vam je najbrž jasno, da sem jaz in moj avto akumulator nujno potrebujeva, če se želiva vozit. K sreči me je k pameti spravla tašča, da sem se pozanimala o mojih pravicah. Nekje v spominu sem tudi imela, da lahko zahtevam denar nazaj in ne dobropisa ali pa nadomestnega akumulatorja. Ugotovila sem sledeče, da obstaja zakon o stvarnih napakah, ki potrošniku omogoča uvejavljanje svojih pravic, ki jih je drago plačal in predmet, ki se pokvari ni treba vedno popravljat kot to govorijo prodajalci.


Stvarna napaka in garancija

Stvarna napaka in garancija ter uveljavljanje pravic iz tega naslova
Potrošnik lahko napake na kupljenem blagu uveljavlja iz naslova garancije ali iz naslova stvarne napake, kot to predvideva Zakon o varstvu potrošnikov- ZVPOt.

Stvarna napaka

Reklamacijo iz naslova stvarne napake lahko uveljavlja za vsak kupljeni izdelek, ki ima garancijo ali garancije nima. Tako lahko potrošnik zaradi napake na izdelku, za katerega je bila dana garancija, uveljavlja pravice iz stvarne napake, enako pa se odloči lahko tudi takrat, ko ne želi uveljavljati garancijo za izdelek, za katerega je bila dana garancija.
Iz naslova stvarne napake lahko potrošnik napako reklamira pri prodajalcu in to v roku 2 mesecev od odkritja stvarne napake, oziroma v roku 2 let, ko je bilo blago prevzeto s strani kupca.
Potrošnik lahko zahteva po lastni izbiri :
 • Odpravo napake
 • Vračilo plačanega zneska v sorazmerju z napako
 • Zamenjavo blaga
 • Vračilo plačanega zneska
Pri uveljavljanju pravic iz tega naslova mora potrošnik trgovcu v obvestilu o napaki natančneje opisati napako in prodajalcu omogočiti, da izdelek pregleda. Če napaka ni sporna, mora trgovec čim prej, najkasneje pa v roku 8 dni, ugoditi potrošnikovemu zahtevku. Če pa o napaki obstaja spor, mora trgovec v roku 8 dni podati potrošniku pisen odgovor.

Garancija

Garancijo lahko potrošnik uveljavlja za izdelke, za katere je obvezna garancija kot jo določa Pravilnik o blagu, za katerega se izda garancija za brezhibno delovanje (UL RS, št. 73/03). Seveda je možno, da se garancija nudi tudi prostovoljno za dodatne izdelke oziroma storitve.
V garancijskem roku lahko potrošnik od garanta zahteva:
 • brezplačno odpravo napake
 • če odprava napake ni možna v skupnem roku 45 dni, lahko potrošnik zahteva zamenjavo za nov brezplačen izdelek
Na kaj mora biti pozoren prodajalec pri uveljavljanju pravic iz naslova garancije in stvarne napake s strani potrošnika
 • prodajalec mora biti obveščen o napaki v navedenih rokih ( potrebno je pisno obvestilo s strani potrošnika), če imate le ustno obvestilo, bo le to potrošnik zelo težko dokazoval
 • v obvestilu mora potrošnik natančno opisati napako
 • prodajalec mora imeti priložnost, da stvar pregleda in oceni morebitno napako
 • potrošnik vam mora navesti zahtevo, kaj želi iz uveljavljanja
 • prodajalec mora nujno odgovoriti potrošniku v roku 8 dni – tako v primeru, če ugodite zahtevi kot tudi v primeru, če se ne strinjate z uveljavljanjem napake oziroma garancije
Dokler ne poteče rok 8 dni od pisnega uveljavljanja zahtevka s strani potrošnika, ni kršitve, zato tudi potrošnik ne more uveljavljati pravic preko TIRS ali sodišča.

Razlike med stvarno napako in garancijo

Garancija

 • uveljavljanje
  Garancijo lahko potrošnik uveljavlja za izdelek, za katerega je bila oziroma bi morala biti dana garancija.
 • rok
  Potrošnik lahko napako reklamira kadarkoli v garancijskem roku.
 • odgovornost
  Potrošnik lahko garancijo uveljavlja pri garantu ali pri pooblaščenem servisu.
 • pravice
  - odprava napake
  - če popravilo ni mogoče ali ga podjetje ne izvrši v roku 45 dni, lahko potrošnik zahteva zamenjavo za nov, brezhiben izdelek

Stvarna napaka

 • uveljavljanje
  Za vsak izdelek, ki ga potrošnik kupi od podjetja.
 • rok
  Potrošnik mora obvestiti o napaki prodajalca v 2 mesecih od odkritja napake
  (subjektivni rok). Po preteku 2 let od nakupa prodajalec ne odgovarja več.
 • odgovornost
  Reklamacijo se uveljavlja le pri prodajalcu.
 • pravice
  Potrošnik lahko zahteva po lastni izbiri:
  - odpravo napake ali
  - vračilo dela plačanega zneska v sorazmerju z napako ali
  - zamenjavo za nov brezhiben izdelek ali
  - vračilo plačanega zneska
Pripravila: Barbara Gnilšak, univ.dipl.prav.
Svetovalka TZS

vir: Trgovinska zbornica Slovenije

Ni komentarjev:

Objavite komentar